Zo kan het Ook | Raymond Klompsma

Kies je voor bruis- of zuigtabletten om je heen?

Je kent ze wel. Van die mensen die altijd alleen maar energie vragen. Niks is goed, alles moet anders maar zelf aan de bak; ho maar. Laten we ze 'zuigtabletten' noemen.

Aan de andere kant van het spectrum staan mensen die energie brengen. Die een idee beter maken, zelf in actie komen en jou versterken. Vooral geen zuigtabletten, eerder bruistabletten.

Mijn tip aan jou. Kijk eens om je heen. Kijk eens met dit frame naar de mensen met wie je werkt of omgaat. Hoeveel zuigtabletten heb jij om je heen die je eigenlijk wel missen kunt? Hoe vaak steek je energie in deze mensen terwijl je dat ook in bruistabletten zou kunnen doen?

Misschien is het verstandig om wat afstand te nemen van jouw zuigtabletten. Om gewoon wat vaker ‘nee’ te zeggen. Want nee zeggen mag gewoon. Daar hoef je geen verantwoording voor af te leggen. En steek je energie lekker in de bruistabletten die je kent. Want wat je geeft, krijg je terug. In dubbele porties.

Dan nog even een pro tip. Vertel bruistabletten dat je energie van ze krijgt. De meeste vragen namelijk zelf niet om aandacht. Maar geloof me, iedereen vindt het fijn om gezien te worden.