Zo kan het Ook | Raymond Klompsma

De valkuil van verwachtingen.

Weet je wat het is met verwachtingen? Je kunt ze bijna nooit meer overtreffen. In het meest gunstige geval valt het mee of is het ongeveer zoals je van tevoren had verwacht.

Neem vakanties. De meeste mensen die op vakantie gaan googelen letterlijk hun vakantie kapot. Wacht, ik geef een willekeurig voorbeeld. Niet dat dit over jou gaat hoor.. ;)

Stel, je zoekt tickets voor een bezoek aan de Sagrada in Barcelona. Want ja, die kun je niet missen als je over 3 weken in Barcelona bent. Voor je het weet ben je op zoek naar welke metro je moet nemen vanaf je hotel, verdwaal je in de reviews over wat 1.400 andere reizigers er eigenlijk van vonden en heb je via Street View al even een rondje om de kathedraal gelopen.

Is het erg? Helemaal niet. Maar een beetje jammer is het wel. Je verwachtingen zijn al gezet immers. En als de metro wat vertraging heeft, die ene negatieve reviewer toch gelijk had of de kathedraal er met een blauwe lucht via Street View toch fotogenieker uitzag, doet dat toch iets met je.

En zo zijn we hard bezig alle spontaniteit uit ons leven te halen. Want dit ene voorbeeld voor reizen is prima toe te passen op honderdduizend andere dingen in ons dagelijks leven.

Neem Oud en Nieuw. Zo'n avond dat het gezellig zou moeten zijn en eigenlijk bijna nooit is. Misschien spreek ik voor mezelf maar ik kan me echt weinig memorabele Oud en Nieuw-avonden herinneren.

Laatst liep ik door de stad en kwam ik een oude studievriend tegen die ik al jaren niet had gezien. We besloten ter plekke samen even een bakje te doen en oude verhalen op te halen. Fantastische middag. Niets aan gepland.

De meeste herinneringen worden gemaakt in het onverwachte, het onbekende. Dus daag jezelf uit en zet dat spontaniteit-luikje in je hoofd weer wat verder open. Hij zit er echt. Toen we geboren waren stond ie wagenwijd open. Nu is ie hooguit een beetje verroest. Laat maar los. Het komt goed.