Zo kan het Ook | Raymond Klompsma

Leiden met losse teugels.

Op één van mijn allereerste rapporten op de basisschool stond het vakje ‘geeft leiding’ ingekleurd. Iedereen was het er wel over eens maar ik kan me nog herinneren dat ik het niet leuk vond. Neemt leiding had iets van baasje spelen over zich en dat wilde ik niet. Toch is het vakje mijn hele basisschoolperiode altijd ingekleurd gebleven.

Nu, een jaar of 40 verder, omarm ik leiderschap volledig. Het voelt als een heerlijke jas en een rol die me goed past. Laten we zeggen dat iedereen het goed gezien had en ik er wat langer voor nodig had. Net als mijn relatie met de humor van Herman Finkers. Ik loop altijd 1 grap achter maar lach er niet minder hard om... Anyway, terug naar het onderwerp.

In de afgelopen 25 jaar heb ik een sterk eigen beeld ontwikkeld over wat ik leiderschap ben gaan noemen. De fundering bestaat uit 3 bouwstenen die ik graag met je deel.

  1. Je bent niet de baas De jonge Ray die dacht dat leiding nemen gaat over baasje spelen zat er echt goed naast. De belangrijkste rol van een leider is namelijk om een omgeving te creëeren waarin anderen het maximale uit zichzelf kunnen halen. Dienend dus.

Want jij hoeft het idee niet te verzinnen, je moet een omgeving creëren waarin andere mensen met de beste ideeën kunnen komen. Jij hoeft het werk niet te doen, je moet ervoor zorgen dat het je team aan niets ontbreekt om het maximale uit zichzelf te halen. Dus zet je ego maar aan de kant, hoe moeilijk ook.

  1. Zorg dat je makkelijk te volgen bent Als leider trek je de kar waar iedereen in is gaan zitten. Of waar jij ze in hebt geduwd. Maar jij loopt voorop en dat is een verantwoordelijke taak. Om iedereen op de kar te houden is het belangrijk dat mensen weten waar ze naartoe gaan. Tadaaa, taak nummero 2. Communiceer een duidelijk doel en zorg dat je makkelijk te volgen bent. Hoe concreter hoe beter. Jij verkoopt de droom en geeft een duidelijk beeld van het einddoel. Het is onvoorstelbaar mooi wat dit met een groep mensen doet.

  2. Bouw een cultuur op basis van vertrouwen Daar zijn ze al, mijn magisch gerecht met dito ingredient: cultuur en vertrouwen. Een goede leider is in staat om een cultuur te bouwen en onderhouden waarin mensen zich fijn voelen. Met vertrouwen als basis.

Als leider is het belangrijk om je cultuur expliciet te maken. Bijvoorbeeld door het uit te schrijven in een set kernwaarden. Kernwaarden kun je delen en belangrijker nog: je kunt ze als basis gebruiken om gewenst en niet gewenst gedrag bespreekbaar te maken.

Ten slotte. Leiders zijn belangrijk, maar niet belangrijker dan welke willekeurige andere rol in een team. Ondanks dat dit op verjaardagen vaak anders wordt gezien vind ik dat echt onzin. Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Lees met deze uitdrukking in je achterhoofd deze nieuwsbrief nog maar eens door. Dan weet je wat je te doen hebt als leider.